Back to work or not? Dit vindt Nederland

Gaan we weer naar kantoor of blijven we liever thuiswerken? En als we weer naar kantoor gaan, hoe komen we daar dan? Wij onderzochten hoe het zit.

Onderzoek onder werkend Nederland

Blijft thuiswerken de norm of gaan we liever weer terug naar kantoor? Het houdt de gemoederen bezig, zo blijkt uit verschillende publicaties in bijvoorbeeld de Volkskrant en Het Parool. En als we naar kantoor gaan, komen we daar dan zoals we dat voorheen ook deden, of geven we de voorkeur aan een andere vorm van vervoer? Wij besloten het te onderzoeken, samen met marktonderzoeksbureau Ruigrok NetPanel. Ruim vijfhonderd werkende Nederlanders van 25 jaar en ouder – representatief naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, bedrijfsomvang en sector – werkten mee aan ons onderzoek.

De helft wil weer naar kantoor

Ongeveer de helft van de werknemers wil graag weer naar kantoor. Werknemers die ver, meer dan dertig kilometer, moeten reizen, zijn iets minder enthousiast: 38 procent van hen wil terug naar kantoor. De jongere groep, tot 34 jaar, zijn iets minder enthousiast dan de werkenden tussen de 55 en 64 jaar. Ongeveer een vijfde van die jongere groep wil helemaal niet graag terug naar kantoor, tegenover een tiende van de oudere groep. Dat gebrek aan enthousiasme houdt mogelijk verband met het feit dat de jongere groep relatief verder moet reizen.

Maar hoe dan?

Voor corona onze wereld op de kop zette, waren de auto en fiets de meest gebruikte vervoersmiddelen voor woon-werkverkeer. Zestig procent ging met de auto naar werk, en bijna een derde koos voor de fiets. Een kwart koos voor het openbaar vervoer. De verwachting is dat een zelfde aantal mensen met de fiets zal blijven gaan, maar het aandeel van het ov halveert en het aandeel van de auto stijgt naar ruim twee derde. Wat vooral belangrijk blijkt, is de vrijheid om te vertrekken wanneer men dat wil. Die vrijheid is voor ruim de helft doorslaggevend bij de keuze voor het type vervoer.

Van werkplek naar ontmoetingsplek

Hoe vaak mensen naar kantoor willen gaan, verschilt dus per persoon. Ook in het FD lezen we dat de helft van de werknemers zeker dit jaar nog thuis zullen werken en dat ook daarna meer thuisgewerkt zal worden. Daarnaast zoeken werkgevers naar een andere invulling van het gebruik van kantoren. Van werkplek wordt het meer een ontmoetingsplek. Hoe mensen naar kantoor willen komen, hangt af van de afstand tussen huis en kantoor, van de leeftijd en van het feit of mensen al dan niet rekening willen houden met coronamaatregelen. Dat vraagt nogal wat van de planningscapaciteiten van een HR-afdeling of facilitair management.

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over de resultaten van ons onderzoek? Download dan nu onze whitepaper met alle resultaten! Meer weten over onze slimme mobiliteitsoplossingen? Neem dan gerust contact met ons op, we denken graag met je mee!