Files in de ochtend- en avondspits op de bekende knooppunten en met moeite een parkeerplek kunnen vinden is voor velen de dagelijkse realiteit. Ook bedrijven zien de gevolgen van het toenemende verkeer in de verhoogde bezetting van hun parkeerterreinen. Een goed moment om de huidige ontwikkelingen rondom zakelijk parkeren te bespreken en trends te duiden die antwoord geven op de belangrijkste parkeervraagstukken voor de toekomst.
Parkeeronderzoek geeft richting
Om zo goed mogelijk inzicht te krijgen van hun belangrijkste wensen en grootste irritaties, heeft onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel in opdracht van Toogethr ruim duizend werknemers ondervraagd naar hun parkeergedrag. De resultaten en conclusies van vooraanstaande parkeerexperts hebben we al eerder met jullie gedeeld.
Om richting te geven aan de toekomst van parkeren, leggen we de belangrijkste inzichten van Mark Riemslag, adviseur bij Spark en productmanager parkeermonitor bij Monit, Terry Schipper, Associate Director bij CBRE Nederland en Rob van der Marel, Coördinator Facilitair bij Danone DPA HQ, nog eens naast elkaar.
De vraagstelling in het onderzoek bracht een aantal duidelijke irritaties en behoeftes naar voren die we onze experts hebben voorgelegd. Zo bleek dat:
- Bij bijna een derde van de ondervraagden (29%) het niet kunnen vinden van een parkeerplek tot de meeste irritatie leidt
- Zelfs tijdens de coronaperiode 26% van de parkeerders soms geen tot (bijna) nooit een plek had
- De grootste behoefte lag bij het hebben van inzicht in of en waar er een parkeerplek is (23%)
- Grotere parkeerplekken, een vaste parkeerplek en meer mogelijkheden om de elektrische auto op te kunnen laden ook belangrijk waren
Vaste parkeerplek niet meer van deze tijd
De huidige realiteit laat zien dat er nog veel parkeergarages en bedrijventerreinen voorzien zijn van vaste parkeerplekken voor werknemers. Parkeerexperts zijn het erover eens dat de integratie van een parkeermanagementsysteem een belangrijke oplossing is om meer rendement uit de parkeeromgeving te halen. Maar dat is nog niet zo eenvoudig te realiseren volgens Terry Schipper: “Je kunt pas echt iets veranderen als lopende huurovereenkomsten kunnen worden vernieuwd en flexibeler worden ingestoken, hoewel dan nog steeds een deel van de parkeergarage overblijft waarbij de parkeerplaatsen dedicated verhuurd zijn.”
Nieuwe parkeergarages
Bij nieuwe parkeergarages moet flexibiliteit wat hem betreft sowieso een belangrijk aandachtspunt worden. “Bij nieuw te ontwikkelen parkeergarages, waar je een aantal parkeerplaatsen kunt verhuren en kunt koppelen aan een slim parkeermanagementsysteem, is verandering sneller gerealiseerd. Huurders krijgen zo zelf meer invloed om de beschikbare parkeerplaatsen optimaal te gebruiken en de gebouweigenaren kunnen een hogere bezettingsgraad halen door het totaal aantal beschikbare parkeerplaatsen bijvoorbeeld meer dan één keer te verhuren.”
Voor een veranderende werksituatie is flexibiliteit een must
Thuiswerken wordt bij steeds meer organisaties onderdeel van de bedrijfscultuur. Mark Riemslag ziet een belangrijke link tussen deze ontwikkeling en parkeren. “Ik weet niet of het blijvend is. Wel denk ik dat er een grotere acceptatie is ontstaan van het thuiswerken. Een grote groep mensen heeft immers de voordelen van thuiswerken ervaren en zal daar deels ook gebruik van blijven maken.
Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat er bij werklocaties straks veel parkeerplaatsen leeg staan, terwijl in de woonomgeving deze plekken juist hard nodig zijn. Daar liggen voor de zakelijke markt volop kansen.”
Het belang van een parkeermanagementsysteem
Volgens Rob van der Marel is data die je uit een parkeermanagementsysteem haalt, bepalend voor het managen van andere bedrijfsonderdelen. “Wat mij betreft moet je als bedrijf altijd een systeem hebben waarbij mensen een parkeerplek kunnen reserveren.
Dat moet dan een gebruiksvriendelijke tool zijn én een tool waarvan je als werkgever relevante gebruikersdata terugkrijgt, zodat je kosten beter kunt alloceren en efficiënter je kantoor en parkeergarage kunt inrichten. Als je weet wie er wanneer aanwezig is op kantoor kan je deze data ook gebruiken bij de inkoop van andere facilitaire services, zoals catering en schoonmaak.”
Ben je benieuwd naar alle onderzoeksresultaten en meningen van onze experts? Download dan nu het whitepaper.