Fietsen past bij verantwoordelijk werkgeverschap

Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid om bewust en actief om te gaan met de gezondheid en mobiliteit van jouw werknemers. Het gebruik van de fiets speelt daarin een belangrijke rol. De Fietsersbond ondersteunt werkgevers bij het scheppen van de ideale voorwaarden om het fietsen binnen elke organisatie makkelijk, veiliger en leuker te maken. We vroegen Max Mooij, Projectmanager Fietsvriendelijk Bedrijf bij de Fietsersbond, hoe hij aankijkt tegen het fietsen in Nederland en welke initiatieven ingezet worden om het gebruik van de fiets te stimuleren.

De kracht van de Fietsersbond

Medio jaren zeventig lag de focus qua vervoer vooral op het gebruik van de auto. Met de oprichting van de Eerste Enige Echte Nederlandse Wielrijdersbond (ENWB) in 1975 werd een tegengeluid gegeven aan de overheersende plek die de auto volgens de initiatiefnemers innam in het beleid van de ANWB. De naam is inmiddels veranderd naar de Fietsersbond, vandaag de dag uitgegroeid tot een organisatie met ruim 30.000 leden. Max Mooij kijkt met trots naar hoe de organisatie op dit moment is ingericht. “De grote kracht zit ‘m wat mij betreft in de bijna 2.000 vrijwilligers die met gemeenteraden, wethouders, provinciale besturen en Kamerleden in gesprek zijn over onder meer de inrichting van specifieke rotondes, het inrichten van nieuwe fietsgebieden en aanleg van fietssnelwegen. Dit doen ze om ervoor te zorgen dat alle fietsers in Nederland zo veilig, makkelijk, en daarmee zo prettig mogelijk onderweg zijn.”


We drukken echt een stempel op de besluitvorming voor betere fietsoplossingen.


Volgens hem is het ook mooi om te zien dat de Fietsersbond echt een stempel kan drukken op de besluitvorming voor betere fietsoplossingen. “We treden ook op wanneer we vinden dat er geen goede afspraken worden gemaakt die de veiligheid van fietsers in het geding brengen. Bijvoorbeeld de 30 km/u in Amsterdam komt uit onze koker, dat zijn echt de gave dingen!”


Werkgevers belonen voor het stimuleren van gedragsverandering

Een van de doelstellingen van de Fietsersbond is dat er zoveel mogelijk mensen op de fiets naar werk komen. Het project Fietsvriendelijk Bedrijf is erop gericht om werkgevers te adviseren hoe ze faciliteiten opzetten en optimaliseren zodat werknemers het leuk, makkelijk en veilig vinden om met de fiets naar werk te reizen. Wanneer je als bedrijf mee wilt doen kan je je aanmelden, waarna er een audit plaatsvindt om de aanwezige faciliteiten te beoordelen. De rapportage bevat een advies waar verbeteringen mogelijk zijn om het fietsgebruik verder te stimuleren en wordt een certificering toegekend (brons, zilver of goud).

Inspireren is volgens Max Mooij de beste manier om werkgevers aan te zetten tot verandering. Er zijn inmiddels genoeg voorbeelden te geven. “Erasmus MC is een mooie case. Kom je daar als werknemer met de auto dan moet je 800 meter verderop in de commerciële parkeergarage parkeren, omdat de plekken bij de ingang omgebouwd zijn tot stalling voor fietsen en scooters. Die kosten krijg je dan niet vergoed. Maar kom je met de fiets dan heb je premium parking mogelijkheden én krijg je de gereden kilometers wel vergoed. Dat zijn wat mij betreft echt prikkels.” Hij vindt het ook mooi om te zien dat veel deelnemers bezig blijven met het optimaliseren van hun faciliteiten. “We hebben werkgevers die eerder een bronzen certificaat hebben gekregen en nu aangeven dat ze voor goud willen gaan. Dan zie je vervolgens wat ze concreet hebben verbeterd om daarvoor in aanmerking te komen.”

Fietsen helpt werkgevers vooruit

Door het stimuleren van een bepaalde gedragsverandering binnen jouw organisatie laat je zien dat je naar de behoeften van je werknemers luistert. Je werkt daarmee ook aan het opbouwen van een sterk imago als het om duurzaamheid gaat. Max Mooij benadrukt dat het toenemende gebruik van de fiets concrete voordelen voor een bedrijf oplevert. “De belangrijkste reden voor Nederlandse bedrijven om mee te doen is de gezondheid van werknemers, duurzaamheid en kosten. Wat je belangrijkste motivator ook is, de andere voordelen krijg je er sowieso bij als er meer gefietst wordt. Zo is een fietser gemiddeld 1,3 dagen per jaar minder ziek en maak je minder kosten om de werknemer te faciliteren in het parkeren. En daarnaast is er natuurlijk het besef dat je met z’n allen bijdraagt aan het verminderen van CO2 uitstoot.”

De belangrijkste reden voor Nederlandse bedrijven om mee te doen is de gezondheid van werknemers, duurzaamheid en kosten.

Nieuwe vormen van mobiliteit biedt kansen

Kijkend naar de toekomst van het fietsgebruik in Nederland ziet Max Mooij uitdagingen maar ook nieuwe kansen voor meer fietsen op de weg. “Wat mij betreft is de kracht in Nederland altijd geweest dat je een sterke combinatie hebt van de fiets in combinatie met het openbaar vervoer. De helft van de mensen komt op de fiets als ze naar het station gaan. De verwachting is echter dat het ov een flinke knauw gaat oplopen, dus dat is even afwachten hoe dat gaat lopen. Aan de andere kant is met de ontwikkeling van e-bikes en speed pedelecs de kans groot dat er nog veel meer nieuwe aan de fiets gerelateerde vervoermiddelen gebruikt gaan worden voor woon-werkverkeer. Zeker ook omdat het zweet je dan niet op je rug staat.”

Net als de Fietsersbond ondersteunt ook Toogethr werkgevers bij het stimuleren van het gebruik van de fiets. Dat zorgt immers voor vitale werknemers en draagt bij een duurzamer en kostenefficiënter woon-werkverkeer. Wil je meer weten over deze slimme mobiliteitsoplossing? Ga dan naar onze Toogethr Cycles pagina en download de brochure voor meer informatie.