Hoewel het soms voelt alsof er geen einde komt aan de coronacrisis, is er toch echt licht aan het einde van de tunnel. Er komt een dag dat we elkaar weer kunnen ontmoeten, thuis, op terrasjes, in restaurants en kroegen, én op kantoor. De kans dat het Nederlandse kantoorleven er post-corona anders uitziet dan voorheen, is echter groot. Wij onderzochten het onder 655 kantoormedewerkers van grote bedrijven. Wat blijkt? Thuiswerken is here to stay, en het kantoor gaat vooral de functie van ontmoetingsplek en overlegruimte vervullen.
Thuiswerken blijft, ook na corona
Voor de coronacrisis uitbrak, gingen Nederlandse kantoormedewerkers gemiddeld 4,1 dagen per week naar kantoor. Uit ons onderzoek – dat werd uitgevoerd door Ruigrok NetPanel – bleek dat werknemers in een wereld post-corona hun werk op kantoor graag terug zouden schroeven naar 2,8 dagen per week gemiddeld. Het uitsparen van reistijd is voor iets meer dan drie kwart van de mensen het grootste voordeel van thuiswerken, gevolgd door de mogelijkheid tussen het werk door huishoudelijke klusjes te doen (53 procent).
Uitsparen reistijd grootste voordeel van thuiswerken.
Het gemis van face-to-face-contact
Wat we vooral missen is elkaar. Maar liefst 77 procent van de ondervraagden geeft aan het spontane contact met collega's te missen. Een iets kleiner percentage (71 procent) mist ook het face-to-face overleg met collega's of leidinggevenden. Ook de minder duidelijke scheiding tussen werk en privé wordt als een nadeel ervaren door bijna de helft van de mensen.
We missen vooral elkaar.
Andere wensen en behoeftes
Het kantoor zoals we dat kennen, komt dus niet meer terug. Medewerkers willen minder vaak naar kantoor komen, en áls ze komen zijn de wensen en behoeftes anders. Ongeveer een kwart (23 procent) geeft aan dat het kantoor primair een plek wordt om te komen werken, waarbij 14% behoefte heeft aan een vaste werkplek. Maar over het algemeen zien we dat het kantoor vooral gaat fungeren als ontmoetingsplaats en overlegplek. Ook zou 20 procent graag een sportruimte op kantoor hebben en 12 procent verlangt naar een vaste werkplek.
Het kantoor zoals we dat kennen, komt niet meer terug.
Inzicht in data
Om te weten wat je als bedrijf moet aanbieden, moet je dus veel meer dan voorheen inzicht gaan krijgen in data. Van broodjes bij de lunch tot het schoonmaken van de kantoren, als je geen flauw idee hebt hoeveel mensen je wanneer kunt verwachten, loop je het risico dat je veel te veel of veel te weinig diensten aanbiedt. De bezettingsgraad is ook van invloed op de parkeerfaciliteiten. Misschien kun je wel meer parkeerruimte aan gaan bieden. Door te gaan werken met een slim parkeermanagementsysteem, kun je niet alleen je bezetting optimaliseren door real-time inzicht in je parkeerlocatie te krijgen. Het geeft je ook de nodige inzichten voor je overige diensten.
Maak bewuste keuzes mogelijk
Als je mensen straks weer naar kantoor komen om elkaar te ontmoeten, laat ze dan bewust kiezen hoe ze naar kantoor komen. Het ov is minder populair geworden, en NS verwacht dat dat ook in het post-coronatijdperk zo blijft. Samen reizen in de auto is een mooi alternatief. Duurzaam, en het bevordert het sociale contact. En door je medewerkers te stimuleren vaker de fiets te pakken, draag je nog eens extra bij aan een lagere CO2-uitstoot, én stimuleer je de vitaliteit van je mensen.
Laat je mensen bewust kiezen hoe ze straks naar kantoor komen.
Nieuwsgierig?
Wil je meer weten over de resultaten van ons onderzoek? Download dan hier het hele onderzoek. Wil je meer weten over onze slimme mobiliteitsoplossingen? Neem dan gerust contact met ons op, we denken graag met je mee!