Een laadpaal reserveren op kantoor: zo werkt het

Vanaf 2030 moeten alle nieuwe personenauto’s die op de markt komen, 100% elektrisch zijn. Stapsgewijs worden parkeerterreinen ingesteld op de toename van EV’s, maar er is nog een lange weg te gaan. Zo zijn er vaak onvoldoende laadpalen en houden laadpaalklevers laadpalen onnodig lang bezet. Door netcongestie is extra laadpalen plaatsen niet eenvoudig. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers met een elektrische auto vooraf weten of ze kunnen laden op kantoor?

De uitdaging van elektrisch laden op kantoor

Voor facility managers is laden op kantoor een grote uitdaging. Uit ons onderzoek in samenwerking met Ruigrok blijkt dat 1 op de 5 (mede-)beslissers de laadmogelijkheden voor EV’s op het parkeerterrein van hun bedrijf als (zeer) slecht beoordeelt.

Toename van elektrische auto’s en te weinig laadpalen

In het Klimaatakkoord staat dat vanaf 2030 alle nieuwe personenauto's 100% elektrisch moeten zijn. Dit betekent dat bedrijven hun wagenpark volledig moeten elektrificeren. Meer elektrische auto's betekent een grotere vraag naar laadpalen op het werk.

Het huidige aantal laadpalen is vaak onvoldoende omdat er te veel EV’s zijn en laadpaalklevers hun gedrag niet aanpassen. Hierdoor ontstaat er een tekort aan laadplekken, wat leidt tot irritaties en een inefficiënt gebruik van de laadinfrastructuur.

Laadpaalklevers

Een veelvoorkomend probleem op parkeerterreinen is dat elektrische auto's op dezelfde plek blijven staan, terwijl ze al voldoende zijn opgeladen. De laadkabel kan alleen met de laadpas van de eigenaar worden ontkoppeld, waardoor het laadstation vaak onnodig lang bezet blijft. Dit zorgt ervoor dat laadpalen niet optimaal gebruikt worden. 

Daarnaast leidt het tot frustratie onder medewerkers die ook willen laden, maar geen plek kunnen vinden.

Netcongestie

Als je meer laadpalen wil plaatsen, kom je al snel voor een ander probleem te staan: netcongestie. Door de beperkingen op het elektriciteitsnet kunnen niet alle auto's met de maximaal beschikbare capaciteit opgeladen worden. Meer laadpalen plaatsen betekent dat de capaciteit per paal daalt, waardoor EV’s langer aan de paal blijven hangen.  

Extra laadpalen plaatsen is niet altijd mogelijk

Meer laadpalen klinkt als een eenvoudige oplossing, maar dat is in de praktijk vaak lastig:

  • Extra laadpalen zijn duur. Volgens de ANWB begint de prijs van een zakelijke laadpaal vanaf €750 excl installatiekosten en een serviceabonnement. 
  • Ten tweede duurt het vaak lang voordat ze geplaatst kunnen worden door de lange processen bij netleveranciers, zeker in grote steden. 
  • Door de beperkte capaciteit op het elektriciteitsnet is het vaak niet mogelijk om meer EV’s op te laden omdat de beschikbare elektriciteit hetzelfde blijft, en wordt verdeeld over meerdere palen.

Zekerheid met een laadpaalreservering

Hoe maak je het laden dan zo makkelijk en veilig mogelijk voor de elektrische rijder? Elke EV-rijder die zijn elektrische auto mag parkeren, kan vooraf een laadpaal reserveren. Daarmee weet de parkeerder vooraf of hij zijn auto kan opladen. In je parkeerbeleid kan je opnemen dat medewerkers die langere afstanden moeten afleggen, voorrang krijgen bij het reserveren van een laadpaal. Dit beleid kan je implementeren en automatisch laten handhaven met Toogethr Smart Parking.

Data

Met laadpaalmanagement biedt je medewerkers duidelijkheid en krijg je als facility manager data-inzichten over hoe parkeerders het parkeerterrein en de laadpalen gebruiken. Je ziet bijvoorbeeld hoe vaak laadpalen gereserveerd worden, hoe lang ze gebruikt worden en dat er een no-show is als een parkeerder met reservering niet komt opdagen.

Zo werkt het

Met Toogethr kun je jouw medewerkers eenvoudig de mogelijkheid geven om een laadpaal te reserveren. Zo werkt het:

  1. Laadpaal reserveren via app of webportal
    Medewerkers kunnen een laadpaal reserveren tijdens het boeken van hun parkeerplaats. Dit kan via de Toogethr-app of via de webportal. 
  2. Smart queueing
    Zijn alle laadplekken gereserveerd? Geen zorgen. Dankzij de smart queueing-functie komt de parkeerder in een wachtrij terecht. Zodra de voorganger voldoende is opgeladen, wordt er een melding gestuurd naar de eerstvolgende in de wachtrij. Dit voorkomt dat laadpalen onnodig bezet blijven.

De toekomst van parkeren en laden

Het reserveren van laadpalen is voor bedrijven die hun parkeerbeleid duidelijker en eerlijker willen maken. Het kan moeiteloos geïntegreerd worden in het algemene parkeerbeleid van je organisatie. Bij Toogethr krijg je een dashboard waarin het laad- en parkeergedrag van medewerkers inzichtelijk wordt gemaakt. Je ziet onder andere:

  • Hoeveel parkeerplekken er al bezet zijn
  • De gemiddelde duur van een bezetting
  • Piek aankomst- en vertrektijden

Naast de inzichten die je hebt over alles wat er binnen het kantoor gebeurt, krijg je nu ook inzichten in wat er op het parkeerterrein gebeurt.

Toogethr Smart Parking is een open platform waardoor het ook integreert met jouw huidige Workplace Management System. We integreren naadloos zodat vanuit het bestaande IWMS direct een parkeerplek met of zonder laadpaal gereserveerd kan worden.

Benieuwd hoe jij je parkeerterrein slimmer maakt en integreert in de werkplek? Bezoek onze website en ontdek wat Toogethr voor jouw organisatie kan betekenen.