Zo stel je met data een effectief parkeerbeleid op

Parkeren is en blijft een grote uitdaging voor bedrijven. Vaak zijn er tijdens kantooruren niet voldoende parkeerplekken en laadpalen voor medewerkers, wat leidt tot onvrede. Tijd om een (nieuw) parkeerbeleid op te stellen. Maar wat heb je nodig om een effectief parkeerbeleid in te richten en welke rol speelt data hierbij?

Wat is een parkeerbeleid?

Een parkeerbeleid is een set regels die door een bedrijf of gemeente opgesteld wordt om het gebruik van parkeerfaciliteiten te reguleren. Op zakelijke parkeerterreinen gaat het hier voornamelijk om regels met betrekking tot wie waar mag parkeren.

De meest voorkomende aanleiding voor het opstellen van deze regels is het tekort aan parkeerplekken en laadpalen. Ook het reduceren van autogebruik en het stimuleren van duurzame alternatieven zijn belangrijke redenen. Een parkeerbeleid is vaak onderdeel van een groter mobiliteitsbeleid.

Het belang van een goed parkeerbeleid

De inrichting van een parkeerbeleid hangt af van een groot aantal factoren, zoals grootte van het terrein, het aantal medewerkers en de noodzaak voor het beleid. Toch heeft een parkeerbeleid in alle situaties een aantal belangrijke voordelen:

1. Hogere medewerkerstevredenheid

Uit onderzoek van Personio blijkt dat transparantie en communicatie tussen werkgever en werknemer cruciaal zijn voor een positieve medewerkerservaring. Door een duidelijk parkeerbeleid in te richten, weten alle medewerkers waar en wanneer ze mogen parkeren en voorkom je frustraties over het vinden van een parkeerplek.

2. Optimaal gebruik van parkeerfaciliteit

We gaven het al eerder aan, maar bedrijven hebben vaak beperkte parkeerfaciliteiten. Een goed parkeerbeleid zorgt ervoor dat de ruimte optimaal benut wordt door te bepalen welke parkeerders prioriteit hebben. Zo zorg je er ook voor dat de parkeerdruk omlaag gaat.

3. Veiligheid op het terrein

Een goed doordacht parkeerbeleid draagt ook bij aan de veiligheid op het terrein. Door duidelijke regels op te stellen wie waar mag parkeren, voorkom je gevaarlijke situaties wanneer parkeerders geen plek kunnen vinden. Denk hierbij aan het blokkeren van nooduitgangen of op parkeren op de stoep.

4. Minder CO2-uitstoot

Door je parkeerbeleid te koppelen aan duurzaamheidsdoelen kan je medewerkers aanmoedigen om gebruik te maken van alternatieve vervoermiddelen zoals de fiets of het openbaar vervoer. Dit vermindert de ecologische voetafdruk van het bedrijf en verlaagt tegelijkertijd de parkeerdruk.

De rol van data

Data speelt een belangrijke rol in het opstellen van je parkeerbeleid. We maken onderscheid tussen twee soorten data:

1. Medewerkersdata: Dit is data die je al in je bezit hebt. Denk bijvoorbeeld aan de woonadressen van je personeel, hoeveel medewerkers per organisatielaag en het aantal leaseauto’s.

2. Realtime parkeerdata: Data die je vergaart met behulp van een parkeermanagementsysteem. Denk hierbij aan piek- en daluren, maar ook aan no-shows. 

Medewerkersdata

Als bedrijf heb je inzicht in de gegevens van medewerkers en kan je op basis van deze data beslissen wie voorrang heeft in het parkeerbeleid en wanneer er geparkeerd mag worden. Denk bijvoorbeeld aan regels op basis van hoe ver iemand van kantoor woont, maar ook aan senioriteit binnen de organisatie en het gebruik van elektrische auto’s. Aan de hand van deze data kan een eerste parkeerbeleid worden opgesteld.

Realtime parkeerdata

Toch is enkel medewerkersdata niet voldoende voor een lange termijn parkeerbeleid. Je mist namelijk realtime inzichten in het daadwerkelijke gebruik van je parkeerterrein. Voorrang geven aan iemand die verder van kantoor woont, is niet per definitie nodig wanneer die persoon meerdere keren per week vanuit huis werkt. 

Maar hoe kom je aan die realtime inzichten? Het antwoord is simpel: met een slim parkeermanagementsysteem.

Overzicht van het Toogethr Parking dashboard

Data verzamelen met een parkeermanagementsysteem

Veel bedrijven werken al met toegangscontrole zoals een slagboom. Toch maakt nog niet iedereen gebruik van een slim parkeermanagementsysteem. 

Met behulp van dit systeem kunnen medewerkers en bezoekers een parkeerplek reserveren en binnenrijden op kenteken. Deze data wordt vervolgens weergegeven in een overzichtelijk dashboard. Wat zijn je piekdagen en -uren? Hoeveel mensen parkeren er daadwerkelijk na het reserveren van een plek? Wat is de bezetting op je verschillende terreinen?

Overzicht van het ToPa dashboard met no-shows

Aan de hand van deze data kun je een nieuw parkeerbeleid opstellen of je huidige parkeerbeleid aanpassen. Wij zien een gemiddelde no-show rate van 25% bij onze klanten. Dit betekent dat je die parkeerplekken extra beschikbaar kan stellen voor medewerkers. Staan je parkeerplekken in de avonden leeg? Stel ze dan eenvoudig open voor kortparkeerders om extra inkomsten te genereren

Data: de sleutel tot een succesvol parkeerbeleid voor APG

Het opstellen van een parkeerbeleid gaat niet over één nacht ijs, maar één ding is duidelijk: data is de sleutel tot een succesvol parkeerbeleid.

Ook APG miste belangrijke data en functionaliteiten om haar nieuwe parkeerbeleid vorm te geven. Met behulp van Toogethr Smart Parking heeft APG nu inzicht in de bezetting per dag, de bezetting per locatie en de no-shows. Aan de hand van deze data is het parkeerbeleid nu geoptimaliseerd, met als resultaat een verbeterde bezettingsgraad én tevreden medewerkers.

Meer weten? Lees hoe APG dankzij Toogethr het aantal parkeerders per parkeerplaats heeft verhoogd