Parkeerplekken op private parkeerterreinen flexibel inzetten

Een eigen parkeerplek in woontorens in grote steden moeten bewoners niet meer verwachten. De ruimte is schaars en het ontwikkelen van een enkele parkeerplek kost al snel tienduizenden euro’s. En dat staat nog los van de lagere parkeernorm die gemeenten hanteren.

Toegewezen parkeerplekken staan leeg

Er is een woontoren in Den Haag waar bewoners veel frustratie ondervinden over hoe de parkeerplekken zijn toegewezen en hoe ze worden gebruikt.

De woontoren heeft:

  • 162 appartementen
  • 110 bewoners met één of meerdere auto’s
  • 62 parkeerplekken

De parkeerplekken zijn verdeeld door te loten. Elke parkeerplek is nu toegewezen aan 1 adres.

Reacties van bewoners:

  • 'De soap gaat weer verder. Onbegrijpelijk dat ze weer niet overgaan tot het verlenen van een parkeervergunning’
  • ‘Dat het parkeerterrein op de binnenplaats 's avonds niet altijd vol staat, is al helemáál onbegrijpelijk’

We horen vaker dat onvrede bij huurders over het parkeerterrein reden is om naar oplossingen te zoeken. Meestal zijn er huurders die willen parkeren, maar niet mogen parkeren terwijl ze altijd lege plekken zien.

Toogethr heeft als doel om parkeerterreinen optimaal te laten gebruiken zodat zoveel mogelijk huurders kunnen parkeren en eigenaren meer kunnen verdienen aan hun parkeerterrein.

De lasten en lusten worden oneerlijk verdeeld

De oplossing waar nu voor is gekozen, zorgt ervoor dat er 62 mensen heel blij zijn, omdat ze zijn ingeloot voor een parkeerplek. Anderzijds zijn er 50 mensen erg ontevreden omdat ze niet zijn ingeloot voor een parkeerplek. De frustratie over het parkeerterrein is nu erg gepolariseerd wat wordt versterkt omdat die groep ook nog ziet dat er vaak lege parkeerplekken zijn.

Meer parkeerders dan parkeerplekken

In een Amsterdamse woontoren met 274 appartementen en 97 parkeerplekken wordt gebruik gemaakt van Toogethr Smart Parking. In de eerste 8 maanden van 2024 wordt er dagelijks door gemiddeld 182 mensen gebruik gemaakt van de parkeergarage.

Er zijn geen vaste parkeerplekken toegewezen; je hebt als bewoner geen parkeerrecht meer, maar wel ‘de mogelijkheid om te parkeren’ zoals onze Chief Product Officer Niels Peereboom aangeeft. In de praktijk zien we in onze data dat er zelfs parkeerplekken leeg blijven. Deze plekken kunnen via het Toogethr platform worden aangeboden tegen betaling aan kortparkeerders die in Amsterdam moeten zijn, of aan bewoners uit de omgeving.

Niet iedereen is altijd tegelijkertijd thuis

Door het parkeerterrein flexibel in te zetten, zorg je ervoor dat elke parkeerplek gebruikt wordt als daar behoefte aan is. Flexibel inzetten betekent dat elke bewoner die wil parkeren, mag parkeren als er plek is. Het voordeel voor de huurders is dat als er plek is, zij kunnen parkeren.

Daardoor zijn huurders niet meer gefrustreerd dat ze niet kunnen parkeren, terwijl ze wel parkeerplekken leeg zien staan.

Voor de eigenaar van het pand resulteert dat in minder gefrustreerde huurders waardoor ze minder tijd hoeven te besteden aan klachtenafhandeling.

Toch een vol parkeerterrein

De eigenaar van de Haagse woontoren heeft al goed naar de omgeving gekeken om daar alternatieve parkeerplekken aan te bieden. We zien dat als een goede oplossing omdat er op die manier optimaal gebruik wordt gemaakt van al beschikbare parkeerplekken.

Parkeerplekken uitruilen

Parkeerterreinen moeten slimmer worden ingezet door flexibel gebruik. Als het ene parkeerterrein vol is, wordt het piekmoment op een ander parkeerterrein opgevangen. Het kan ingeregeld worden dat omliggende parkeerterreinen enkel specifieke parkeerders toelaten.

Dat werkt ook vice versa, daardoor ontstaat er een netwerk aan parkeerterreinen waar flexibel gebruik van kan worden gemaakt. Aan deze plekken kan een tarief worden gehangen dat eerlijk is voor zowel de parkeerder als de eigenaar.

De verdichting van binnensteden is in volle gang

Er zijn honderden woontorens in uitvoering door het hele land. Het autobezit neemt toe en we zijn inmiddels de grens van 18 miljoen inwoners gepasseerd.

Gemeenten willen hun binnensteden autoluw maken door onder andere openbare parkeerplekken te verwijderen, parkeertarieven te verhogen en betaald parkeren zones in te voeren.

  • De ruimte is schaars en daarom duur
  • Er komen meer woningen op minder vierkante meters
  • OV als alternatief wordt duurder

Als je in een stad wil wonen, met name in de binnenstad van een stad, moeten er concessies worden gedaan. Er moet slim worden omgegaan met de beschikbare ruimte. Mixed-use gebouwen helpen daar enorm aan bij door wonen, werken en recreëren te combineren in 1 gebouw. Er is maar 1 gebouw nodig dat 24/7 gebruikt wordt, in plaats van 3 gebouwen die elk 8 uur per dag in gebruik zijn.

Dat betekent ook dat het parkeerterrein op verschillende gebruikersstromen moet worden ingericht. Samen gebruik maken van een gebouw, betekent ook samen gebruik maken van de parkeerfaciliteiten. Het inrichten, beheren en optimaliseren van verschillende gebruikersstromen doe je met Toogethr Smart Parking.

Toogethr Smart Parking

Toogethr wil met slim parkeerbeheer dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van de schaarse ruimte.

Dat doen we door parkeerterreinen met elkaar te laten samenwerken waardoor parkeerplekken automatisch uitgeruild kunnen worden.

Dit heeft als voordeel dat:

  • Gemeenten openbare ruimte leefbaar kunnen inrichten en zelfs openbare parkeerplekken kan verwijderen
  • De eigenaren van de parkeerterreinen extra geld kunnen verdienen aan de extra mensen die er parkeren
  • De parkeerder altijd plek heeft op het eigen parkeerterrein of in de directe omgeving

Wil je weten of we jou kunnen helpen? Neem contact op via het formulier hieronder.