Versneld ontwikkelen naar een nieuwe werkomgeving

Het nieuwe werken is natuurlijk allang niet meer nieuw. De afgelopen jaren zijn corporates druk bezig geweest met het uitrollen van programma’s die passen bij de new way of working. Sterker nog, uit onderzoek van Toogethr blijkt dat grote bedrijven eerder in gang gezette ontwikkelingen nu versneld naar voren halen om optimaal in te spelen op de veranderende behoeften van hun werknemers. We vroegen Mathijs Schaft, Facility Manager Corporate Office bij Heineken International, hoe zij omgaan met de Future Workplace.

Van een traditionele werkomgeving naar een flexibele werksituatie
Bij de meeste corporates krijgt het nieuwe werken inmiddels steeds meer vorm. Afhankelijk van de manier waarop tradities in de bestaande werkcultuur verankerd zijn, verschilt de snelheid van dit proces per bedrijf. Heineken is daarvan een goed voorbeeld.

Hoewel de stropdas inmiddels heeft plaatsgemaakt voor meer informele kleding zit één van ‘s werelds grootste bierbrouwerijen nog wel midden in het proces om de werkomgevingen aan te pakken. Met het zogeheten Project Universe werd in 2018 een eerste stap gezet. “Centraal stond toen de vraag welke activiteiten op kantoor plaatsvonden en welke werkplek omgeving nodig zou zijn om medewerkers optimaal te faciliteren”, licht Mathijs toe. “De pilot liet positieve resultaten zien, vooral op het gebied van samenwerking en een flexibel gebruik van kantoor. Nadat ook de executive board aangaf dat dit de way forward was, hebben we de werkwijze en functie van kantoor de afgelopen jaren verder verfijnd.”

Het eindresultaat van dit traject kwam samen met de opening van het nieuwe pand op Schiphol. Hoe het er in de praktijk uitziet laat nog even op zich wachten, aangezien het pand twee weken na de opening op 1 maart 2020 vanwege corona alweer moest sluiten.

Future Workplace hoog op de agenda
Ondanks dat de new way of working bij Heineken inmiddels een vast agendapunt is geworden, geeft Mathijs aan dat er meer urgentie is om voorgenomen veranderingen nóg sneller door te voeren. “Ik denk dat we het afgelopen jaar goed hebben gezien dat we ook met thuiswerken prima in staat zijn dezelfde of zelfs meer output te leveren. Daarom hebben we besloten dat we versneld gaan kijken naar welke activiteiten geschikt zijn voor kantoor en wat je als werknemer ook makkelijk thuis kunt doen. Kortom, toewerken naar een flexibele werksituatie die het individu en de manager in samenspraak met elkaar overeenkomen. Waarbij we onze mensen het beste faciliteren, meer dan alleen het biertje op de vrijdagmiddag.”

We zijn in staat gebleken om te schakelen naar een lean en mean organisatie die puur output based aan het sturen is.


De rol van de Heineken kantoren na corona
Uit onderzoek van Toogethr, uitgevoerd door Ruigrok NetPanel, blijkt dat werknemers van grote bedrijven straks nog maar gemiddeld 2,8 dagen per week naar kantoor willen, ten opzichte van de gemiddeld 4,2 dagen nu. Daarbij wordt de belangrijkste rol voor kantoor straks gezien als plek om te overleggen met collega’s. Mathijs onderschrijft dat Heineken ook meegaat in deze ontwikkeling, overigens zonder daarbij de focus op het kantoor als werkplek uit het oog te verliezen. “Als ik puur kijk naar de kantooromgeving zelf dan heb je wat mij betreft twee uitersten. Je kan ervoor kiezen om al je werkplekken te vervangen voor statafels, zodat je het kantoor de ultieme plek maakt om te meeten en dingen met elkaar te bespreken. Of juist nog meer ruimte huren om jouw mensen nog beter te faciliteren, ook met het oog op social distancing. Zelf denk ik dat Heineken ergens daar tussenin gaat zitten.”

Duurzaamheid en het gebruik van kantoorruimte

Duurzaamheid is één van de belangrijkste pijlers binnen Heineken. De bestaande kantoren en kantoorruimte optimaal benutten is volgens Mathijs cruciaal om van duurzaamheid ook echt een tastbaar begrip te maken binnen de organisatie. “Waarom ga ik überhaupt naar kantoor? En als ik naar kantoor ga, wat zou de beste plek zijn om iemand te ontmoeten en hoe ga ik daar dan heen? Onze projectgroep ‘mobiliteit’ gaat antwoorden zoeken op deze vragen. Dat geeft ook gelijk antwoord op de vraag hoeveel werkplekken we nog nodig hebben en of er niet veel meer flexplekken bij moeten komen. Waarbij ik overigens voorzie dat we onze kantoren veel meer als hubs gaan gebruiken.”


Voor welke activiteiten moeten werknemers écht die reis naar kantoor moeten maken?


Wil je meer weten over het onderzoek naar de Future Workplace en hoe andere corporates naar deze ontwikkelingen aankijken? Download hier onze whitepaper en lees meer opvallende reacties en resultaten. En wil je meer weten over de slimme mobiliteitsoplossingen van Toogethr die bijdragen aan een verduurzaamd woon-werkverkeer? Neem contact met ons op, we vertellen je er graag meer over!