Duurzame mobiliteit is belangrijker dan ooit. Om klimaatneutraal te ondernemen, moeten medewerkers op een groene manier naar hun werk reizen en klanten bezoeken. Bedrijven beschouwen dat niet langer als een regel vanuit de overheid, maar als mindset die flink wat voordelen en kansen oplevert. Niet alleen voor het welzijn van medewerkers, maar ook voor de toekomstbestendigheid van hun bedrijf. In deze blog lees je hoe je eenvoudig een start maakt aan duurzame mobiliteit binnen je organisatie.
Tip 1: Duurzaam denken? Duurzaam doen!
Duurzame mobiliteit moet geen agendapunt zijn of een onderwerp op een to-do-lijst, maar een geïntegreerd actiepunt in je bedrijfswaarden. Neem het daarom op in het beleid en de missie en visie van je organisatie. Zorg voor duidelijke, meetbare doelen. Denk bijvoorbeeld aan het aantal medewerkers dat thuiswerkt of het openbaar vervoer pakt in plaats van de auto. Of de termijn waarop (een deel van het) wagenpark moet zijn geëlektrificeerd. Betrek personeel bij de plannen, en verhoog het bewustzijn door het belang van duurzame mobiliteit te noemen in bijeenkomsten en presentaties.
Het integreren van duurzame mobiliteit in je bedrijfswaarden en -beleid versterkt je merkbeeld, betrokkenheid en reputatie op de markt. En dat valt op bij het aantrekken van potentieel nieuw talent.
Tip 2: Zorg voor een flexibel mobiliteitsbudget
Werknemers houden van flexibiliteit. De ene dag werken ze op kantoor met collega’s, de andere dag liever vanuit huis omdat dat beter uitkomt. Op maandag met de auto, de volgende dag juist met de trein om nog even te werken aan een belangrijke presentatie. Pas een mobiliteitsbudget aan op die flexibiliteit, in plaats van andersom.
Koppel ook CO2-doelstellingen aan het mobiliteitsbudget. Bijvoorbeeld door een norm te bepalen voor fossiele brandstoffen die medewerkers gebruiken. Blijft er aan het einde van het jaar budget over? Beloon dan de werknemers die proactief kiezen voor groener vervoer. Zo krijgen medewerkers de regie om zelf te kiezen voor duurzaam reizen, en worden ze ook gestimuleerd om dit vaker te doen.
Tip 3: Werk je niet in het zweet
De pandemie heeft ervoor gezorgd dat niemand meer gek opkijkt van thuiswerken. Als het om mobiliteit gaat, blijft het de meest duurzame oplossing. Nu medewerkers echter steeds vaker weer terug naar kantoor gaan, is het belangrijk om niet alleen de vervoersmiddelen en methoden te vergroenen, maar ook om voor ondersteunende faciliteiten te zorgen. Denk hierbij aan fietsstallingen en oplaadpunten voor mensen die met een elektrisch voertuig reizen. Maar ook douches en verkleedruimtes voor werknemers die misschien de (sport)fiets pakken.
Tip 4: Lees onze whitepaper
Je zag het misschien al aankomen, maar deze blog is nog maar de start van hoe jij mobiele duurzaamheid aanpakt in je organisatie. Wil je meer weten over hoe je een cultuur van duurzaam reizen in je organisatie introduceert? Lees dan onze nieuwe whitepaper. Of boek vrijblijvend een online demo.