Veel bedrijven werken met een duurzaam mobiliteitsbeleid dat veel tijd kost omdat er veel stakeholders bij betrokken zijn. In deze blog lees je hoe je snel en makkelijk begint met een duurzamer mobiliteitsbeleid.
Snel impact met duurzame mobiliteit
Je hebt nu waarschijnlijk al vaak genoeg gelezen en gehoord dat het woon-werkverkeer duurzaam moet worden. Je kan er een compleet mobiliteitsbeleid voor schrijven waar elke stakeholder weer iets van vindt.
Gelukkig is er nu een kant-en-klare oplossing waarmee je direct impact kan maken. Met deze oplossing bereik je:
- Een lager ziekteverzuim
- Minder CO2-uitstoot
- Aantrekkelijker werkgeverschap
- Meer maatschappelijke verantwoordelijkheid
- Minder drukte op het parkeerterrein
In deze blog lees je precies wat de trend in de grote steden is, hoe grote bedrijven daarmee te maken hebben, en wat je als werkgever kan doen om wél direct impact te hebben met een duurzame mobiliteitsoplossing.
Flexibel mobiliteitsbeleid zodat werknemers zelf beslissen
Inmiddels weten we dat werknemers, en Gen Z in het specifiek, hybride werken en flexibiliteit erg belangrijk vinden. Thuiswerken als het kan, en op kantoor als het nodig is. Met het OV naar kantoor als het regent, en op de fiets als het weer het toelaat. Als organisatie maak je het jezelf makkelijker door de verantwoordelijkheid bij de werknemer neer te leggen. Met een mobiliteitsbudget geef je je werknemers zelf de keuze hoe zij naar kantoor komen zodat je daar als werkgever geen omkijken meer naar hebt. Als het budget voor de maand op is, is het op.
Steden groeien en verdichten rondom OV-locaties
Nederlandse steden zijn aan het inbreiden: het vergroten van het woningaanbod binnen de stadsgrenzen. Daarbij wordt er een focus gelegd rondom OV-knooppunten waardoor de nieuwe wijken direct goed bereikbaar zijn en leefbaarder zijn, omdat er minder ruimte is voor de auto. In Utrecht-stad is besloten dat er vooral gebouwd wordt rondom treinstations. En in Amsterdam zien we dat er in 2021 ruim 25% meer woningen binnen 300 meter van een OV-knooppunt zijn bijgebouwd dan in 2012.
Zakelijke mobiliteit versneld verduurzamen
Door de verstedelijking en verdichting rondom OV-knooppunten kan je als bedrijf duurzamer woon-werkverkeer accelereren omdat de randvoorwaarden steeds beter worden. Enerzijds worden de bewoners van de nieuwe woonwijken gedwongen naar andere vervoermiddelen dan de auto te kijken omdat er simpelweg geen ruimte is voor een auto. Anderzijds zijn er ruime mogelijkheden om van andere vervoermiddelen gebruik te maken. Naast het dichtbijgelegen OV-knooppunt en de ruimte voor fietsers, is er in verstedelijkt gebied ook de mogelijkheid om gebruik te maken van MaaS. Deze mobiliteitsvormen gecombineerd kunnen flexibel worden ingezet door werknemers als ze daarin worden gefaciliteerd door hun werkgever door middel van bijvoorbeeld een mobiliteitsbudget.
Snel en makkelijk fietsstimulering implementeren
In een stad heb je met de fiets, en zeker met een e-bike, alle flexibiliteit om snel de hele stad te bereiken wanneer je maar wilt. Daarnaast zorgt fietsen voor vitalere werknemers en een lager ziekteverzuim. Je kan laagdrempelig beginnen met het stimuleren van fietsen zonder daar een uitgebreid mobiliteitsbeleid voor te implementeren. Het faciliteren en vergroten van het aantal fietsende werknemers kan je vervolgens op verschillende manieren implementeren. Deze manier heeft als groot voordeel dat je geconcentreerd begint en direct kan valideren wat wel en niet werkt voordat je verder op schaalt.
Meer voordelen van fietsen
- CO2-reductie
- Duurzamer imago
- Aantrekkelijk werkgeverschap
- Minder parkeerdruk
Met fietsen speel je in op flexibiliteit en verstedelijking
In de grote steden wordt er door de lokale overheden steeds meer beleid ontwikkeld om auto’s uit de binnensteden te weren, en woningen en voorzieningen te concentreren rondom OV-knooppunten. Dit biedt duurzaamheidskansen voor bedrijven waarvan een groot deel van de workforce in deze steden woont. Door klein te beginnen met fietsstimulering kan je direct impact maken op je mobiliteitsbeleid. Fietsende werknemers stimuleer je door ze te belonen voor elke kilometer die ze per fiets naar en van kantoor afleggen.
Boek een demo met onze specialisten of download de whitepaper als je nog meer info wilt lezen.