We schreven er al eerder over, maar mixed-use gebouwen zijn populairder dan ooit. Toch zien we met de toename van multifunctionele gebouwen ook meer uitdagingen ontstaan. Zo maakt de dalende parkeernorm het voor projectontwikkelaars in grote steden lastiger om aan de vraag naar parkeerplekken te voldoen. De oplossing? Parkeerplekken dubbel verhuren.
Mixed-use gebouwen zijn de toekomst
Vooral in grote steden is de vraag naar woningen groter en zien we deze relatief nieuwe vorm van nieuwbouw steeds vaker gebouwd worden. Denk aan gebouwen met appartementen en kantoorruimtes, horeca, winkels of recreatiemogelijkheden. In een eerder artikel legt onze CMO Robbert Sanders uit waarom mixed-use gebouwen zo populair zijn.
Schaarse ruimte en dalende parkeernorm
Met 533 inwoners per vierkante kilometer is Nederland een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. In grote steden is dit getal nog vele malen hoger. Toch is het niet Amsterdam dat bovenaan het lijstje staat:
- Den Haag: 6868 inwoners per km2
- Leiden: 5954 inwoners per km2
- Haarlem: 5739 inwoners per km2
- Amsterdam: 4950 inwoners per km2
- Delft: 4835 inwoners per km2
We zien dat gemeenten via een autoluw beleid mensen proberen te ontmoedigen een auto aan te schaffen of met een auto de binnenstad in te rijden. Om dit beleid te ondersteunen hanteren ze een steeds lagere parkeernorm voor nieuwbouwprojecten. Zo zien we dat in nieuwbouwwijken in Amersfoort de gemeente nu een parkeernorm van 0,2 hanteert (1 parkeerplek per 5 nieuwe woningen).
Parkeergarages van mixed-use gebouwen moeten dus zo efficiënt mogelijk worden ingericht om met die lagere parkeernorm om te gaan. Dit betekent dat nieuwbouwprojecten met woningen steeds vaker geen vaste parkeerplek meer bieden voor kopers. Daarnaast is het ook niet altijd mogelijk om een parkeervergunning te krijgen waardoor kopers hun auto helemaal niet meer kwijt kunnen.
Parkeerplekken zijn een grote kostenpost
Naast schaarste en de lage parkeernorm zien we ook dat parkeerplekken over het algemeen een grote kostenpost zijn. Het aanleggen van een parkeerplek kost veel geld (vooral bij ondergrondse parkeerterreinen) en ook het onderhoud is niet goedkoop. We horen in de markt dat de ontwikkeling van een enkele parkeerplek tot wel €60.000 kan kosten.
Het antwoord: flexibel parkeren
Het tekort aan parkeerplekken kan opgelost worden door bestaande parkeerplekken flexibel in te zetten. Om te begrijpen hoe de plekken flexibel ingezet kunnen worden, is het belangrijk om naar het parkeergedrag van verschillende gebruikersstromen te kijken.
Bewoners vs. medewerkers
In mixed-use gebouwen met woningen en bedrijven zien we in onze eigen data een interessante trend. Het vertrek van bewoners en aankomst van kantoormedewerkers sluiten in de ochtend mooi op elkaar aan:
- De piek van vertrekkende bewoners is om 07.50 uur.
- De piek van aankomende kantoormedewerkers is een uur later, namelijk om 08.50 uur.
In de avond zien we het tegenovergestelde. Bewoners komen pas aan nadat de kantoormedewerkers al zijn vertrokken.
- De eerste golf vertrekkende kantoormedewerkers vertrekt vlak na het middaguur (rond 12.10)
- Vervolgens neemt het aantal vertrekkende kantoormedewerkers vanaf 13.30 uur geleidelijk toe. De piek vindt plaats om 17.10 uur.
- De piek van thuiskomende bewoners ligt op 17.50 uur; 40 minuten nadat de meeste kantoormedewerkers zijn vertrokken.
Dit betekent dat:
1. Bewoners over het algemeen 1 uur eerder vertrekken dan dat kantoormedewerkers aankomen.
2. Kantoormedewerkers over het algemeen 40 minuten eerder dan vertrekken dat bewoners aankomen.
Parkeerplekken dubbel verhuren
Uit onze data blijkt dus dat bewoners en kantoormedewerkers elkaar doordeweeks over het algemeen goed afwisselen. Dit biedt de mogelijkheid om beschikbare parkeerplekken dubbel in te zetten. 's Ochtends, ‘s avonds en in het weekend kunnen parkeerplekken gebruikt worden door bewoners, doordeweeks overdag door kantoormedewerkers. Dit bespaart ontwikkelaars geld en ondersteunt de gemeenten in hun autoluwe beleid.
Ben jij benieuwd hoe wij je (toekomstige) parkeerfaciliteiten efficiënter kunnen benutten? Neem dan contact met ons op.