Volgens het CBS wordt bijna een kwart van de zakelijke kilometers in een elektrische auto gereden. Daarnaast is het voor het eerst dat er meer kilometers in een elektrische auto zijn gereden dan in een dieselauto. Toch blijft de benzineauto zowel zakelijk als privé het populairst.
Meer zakelijke kilometers in een elektrische auto
In totaal werd er in 2023 ruim 5,9 miljard kilometer volledig elektrisch gereden ten opzichte van 3,6 miljard kilometer in een dieselauto1. Bijna een kwart van de zakelijke kilometers wordt nu met een elektrische auto gereden (inclusief plug-in hybrides).
Uit onze eigen data blijkt dat het aandeel elektrische auto’s op de parkeerterreinen van onze klanten ruim 15% was in 2023. In 2024 ligt dit aantal op 16%.
De toename van het aantal elektrische kilometers kan voornamelijk worden toegeschreven aan de fiscale voordelen van elektrisch rijden. Denk hierbij aan lagere bijtelling, de MIA en Vamil regelingen2, en geen aanschafbelasting en geen motorrijtuigenbelasting in 2024.
Daarnaast mogen gemeenten vanaf 1 januari 2025 emissievrije zones aanwijzen. Vervuilende bestelbusjes en vrachtwagens mogen daar dan niet meer rijden.
Benzineauto blijft populair
Toch blijft de benzineauto het populairst onder zakelijke rijders. Het aantal kilometers in een benzineauto is ten opzichte van 2018 met ruim 50% gestegen. Gemiddeld 54% van de zakelijke kilometers wordt gemaakt in een benzineauto.
De beperkte actieradius en het gelimiteerd aantal laadpalen lijkt voor sommige rijders nog steeds een uitdaging te zijn.
Fiscale voordelen elektrische auto’s nemen af
De overheid heeft de afgelopen jaren veel gedaan om elektrisch rijden te stimuleren, onder andere door subsidies. Maar aan dat tijdperk lijkt nu grotendeels een einde te komen.
In de komende jaren zal de bijtelling voor zakelijke elektrische auto’s geleidelijk stijgen.
In 2025 betaal je nog 17% over de eerste €30.000, en 22% over elke euro erboven. Maar vanaf 2026 betaal je de volledige 22% over de gehele fiscale waarde van de auto.
De toekomst van elektrische auto’s
De afname van fiscale voordelen in combinatie met het feit dat de verplichting van elektrische leaseauto’s in 2025 is komen te vervallen, maakt het minder aantrekkelijk voor werkgevers om op korte termijn over te stappen op een volledig elektrisch wagenpark.
Toch zien we dat steeds meer bedrijven de overgang inzetten om zich voor te bereiden op 2035. Vanaf dat moment worden er in heel Europa geen nieuwe benzine- en dieselauto’s meer verkocht en mogen er alleen nog nieuwe elektrische auto’s verkocht worden. Dit heeft een grote impact op de aanschaf van een nieuwe leasevloot in de toekomst.
Slimmer laden op kantoor
Met de toename in elektrische kilometers wordt ook de noodzaak voor elektrisch laden op kantoor steeds groter.
Toch is het niet altijd mogelijk om extra laadpalen te plaatsen. Ze zijn duur, het duurt lang voordat ze geplaatst kunnen worden en er is slechts beperkte capaciteit op het elektriciteitsnet.
Gelukkig kan je met laadpaalmanagement je huidige laadpalen slim beheren. Zo kan je je werknemers een laadpaal laten reserveren en krijg je inzicht in het daadwerkelijke gebruik ervan.
Benieuwd hoe Toogethr jou helpt je parkeer- en laadpaalbeheer te optimaliseren? Neem vandaag nog contact op.
Bronnen:
1 https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2024/45/zakelijke-automobilist-rijdt-meer-elektrisch-dan-op-diesel
2 https://www.mkbservicedesk.nl/belastingen/aftrekposten/milieu-investeringsaftrek-mia-en-vamil